10 sprankelende oefeningen die jou helpen een betere ondernemer te worden

Op het moment dat ik begon als ondernemer, wist ik vooral een heleboel niet. Ik had bijvoorbeeld geen kaas gegeten van marketing. Van verkopen wist ik uiteraard wel wat, maar nog niet voldoende over hoe je dat succesvol doet als eigen ondernemer. Ook mijn netwerkvaardigheden waren nog ‘mwah’ en zo gaat de lijst nog wel even verder.

Heeft mij dat tegengehouden? Nee, natuurlijk niet. Integendeel, ik heb besloten dat ik alles wat ik niet kan of weet ga leren. Zo heb ik door middel van diverse trainingen, boeken en oefeningen mijzelf nieuwe vaardigheden aangeleerd.

De volgende 10 unieke oefeningen, helpen jou bij het onder de knie krijgen van bepaalde vaardigheden. Deze week deel ik de eerste 5 met je. Over twee weken de volgende 5.

Oefening 1: gebruik willekeurige woorden in een telefonisch verkoopgesprek

Als het om verkopen gaat, dan moet je leren om in het moment snel te kunnen schakelen. Je kunt niet voorspellen wat mensen aan je gaan vragen en dan is snel kunnen denken heel handig.

Er is een leuke manier om dit alerte reageren in het hier en nu onder de knie te krijgen. Vraag een vriend of een collega om een gesprek mee te luisteren. Je zet je telefoon op de speaker en jouw vriend of collega vertellen jou woorden die jij in de volgende zin moet toepassen.

Misschien ken je dit spel al wel van de televisie of iets dergelijks. Om je een voorbeeld te geven: een vriend zei tegen mij dat ik in de volgende zin de woorden ‘zon’ en ‘brood’ moest gebruiken. Dit resulteerde in het volgende: ‘Het is belangrijk dat jouw medewerkers ‘nee’ leren incasseren en leren hoe ze onder hoge druk goed kunnen blijven presteren. Mijn training zorgt er voor dat jouw mensen meer gaan verkopen, hun targets ruimschoots halen en dat met een hartslag die te vergelijken is met iemand die in de zon zit te genieten van het uitzicht met een stuk brood met wat dips.

Dat lijkt heel erg lastig in het begin, maar geloof me, je wordt er echt beter in. Het helpt enorm het creatieve gedeelte in je brein te stimuleren en je krijgt er meer zelfvertrouwen door.

Oefening 2:  Vind 5 feiten voor ieder gesprek

Eén van de dingen die ik vaak aangeef, zowel in mijn masterclass als in mijn webinars of blogs, is dat het belangrijk is dat jij je goed voorbereid op ieder gesprek. Focus je daarbij niet alleen op het bedrijf, maar vooral ook op het individu. Mensen doen tenslotte zaken met mensen.

Nu kun je tegenwoordig heel veel vinden over een persoon via Google of andere kanalen. Dankzij social media is dat redelijk eenvoudig en is veel van ons wat meer publiek dan vroeger. Iemand beter leren kennen is belangrijk als het om zakendoen gaat. Daarbij zullen we ook sneller zakendoen met iemand die op ons lijkt en die we vertrouwen. De kans dat je een deal sluit wordt veel groter.

Wat dat betreft is het goed om jouw onderzoekskwaliteiten te oefenen door voor ieder gesprek op zijn minst 5 feiten van iemand te achterhalen. Laat ook gerust weten gedurende het gesprek dat jij je huiswerk hebt gedaan. Je toont daarmee interesse aan.

Oefening 3: Doe iets gênants in het openbaar

Angst is een nogal remmende factor zowel in ons zakelijk als in ons privé leven. Je vindt het belangrijk wat mensen van je zullen vinden. Om die reden zul je wellicht niet snel iets doen waarbij je misschien voor schut komt te staan of iets wat ervoor kan zorgen dat anderen je gaan beoordelen of veroordelen.

Om hiermee om te leren gaan kun je iets  ‘gênants’ doen in publiek. Je kunt bijvoorbeeld 10 minuten op de grond gaan liggen ergens op een stoep in een drukke winkelstraat. 

En ja, in het begin voelt het een tikkie ongemakkelijk, maar uiteindelijk went het. Door iedere week iets dergelijks te doen, zul je merken dat het je steeds minder interesseert wat anderen van je vinden. En je zult dit ook gaan gebruiken in je ondernemerschap. Ik maak geen grap, dit helpt echt.

Je gaat leren alles te doen wat nodig is om jouw doelen te behalen en laat je door niets of niemand nog tegenhouden. Ondernemen en verkopen is mindset en mindset kun je trainen.

Je wilt toch niet dat angst en emotie je tegenhouden om je doelen te bereiken?

Oefening 4: Volg het nieuws

Vind een aantal nieuwssites die je leuk vindt en neem de moeite daar iedere dag wat tijd aan te besteden. Er valt genoeg te kiezen. Door het lezen van deze sites ontwikkel je veel kennis en blijf je goed op de hoogte van actualiteiten. Waarom dat belangrijk is?

Ik geef je twee goede redenen waarom iedere dag het nieuws volgen goed is:

1. Actualiteiten hebben effect op business:
Wanneer er grote dingen gebeuren in de wereld, kan dat effect hebben op jouw business zowel in negatieve als in positieve zin. Alleen daarom al is het goed om op de hoogte te blijven. Als jij een voedingsdeskundige bent en er is groots nieuws over bepaald soort voeding of er wordt een boek uitgegeven over jouw onderwerp waar veel over gesproken wordt, dan lijkt het me handig dat je dit weet.

2. Mensen praten graag over de dingen die er in de wereld gebeuren:
Wanneer je op netwerkbijeenkomsten aanwezig bent over andere evenementen, gaat het vaak over actualiteiten. Als iemand dan begint over de explosies in Brussel en jij kijkt met een blik van: “waar gaat dit over?”, dan is dat niet zo handig. Als je kunt aantonen dat je op de hoogte bent, maak je daarmee over het algemeen een goede indruk. En die indruk is belangrijk, zoals je weet.

Oefening 5: Ken je getallen

Je wilt niet weten hoe weinig ondernemers op de hoogte zijn van hun getallen. Of het nu gaat over omzet, winst, kosten of het percentage dat ze aan marketing besteden tot de inkoopkosten. Mijn ervaring is dat de meesten het eerder niet weten, dan wel.

Het is handig om hier wel van op de hoogte te zijn, omdat potentiële klanten je spontaan dit soort vragen kunnen stellen:

  • Wat bereken je hiervoor?
  • Hoe lang duurt het voordat ik resultaat ga zien?
  • Hoeveel klanten heb jij eigenlijk?

Het lijken eenvoudige vragen, en dat zijn het ook, en toch bevriezen veel ondernemers als ze er mee om de oren worden gesmeten. Bovendien maak jij jezelf wat ongeloofwaardig als je hier geen antwoord op kunt geven.

Een prospect kan denken: als je dit niet weet hoe goed ben je dan? Dat zou kunnen. Het gebrek aan een snel en goed antwoord kan worden geïnterpreteerd als incompetentie. Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen door de getallen gewoon uit je hoofd te leren. Het helpt je jouw business goed helder te krijgen, vertelt je waar je aandacht aan moet besteden en wat je moet fine-tunen om je business te laten groeien.

Conclusie

Als ondernemer valt er genoeg te leren. Je zult niet meteen alle vaardigheden in huis hebben die nodig zijn om succesvol te zijn. Geen probleem, het is allemaal aan te leren en te oefenen. Lekker is dat hè? Daarbij kan het ook nog eens fun zijn ook. Ik ben erg benieuwd naar welke oefening jou het meest aanspreekt en waarom en wat je verwacht van de volgende 5 oefeningen die ik over twee weken met je deel. Laat je een reactie achter onder deze blog?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *