13 dingen die mentaal sterke mensen niet doen

Net als ieder mens heb je wel eens fases in je leven waarin de dingen niet helemaal gaan zoals jij dat voor ogen had. De laatste paar maanden van vorig jaar waren voor mij niet de meest plezierige en mijn mentale veerkracht werd goed op de proef gesteld. Zowel met betrekking tot privésituaties als in zakelijk opzicht werd ik uitgedaagd. Dat kan meteen invloed hebben op je verkoopresultaten en daarom vind ik het belangrijk dit verhaal met je te delen.

Nu durf ik hardop te zeggen dat ik de proef goed heb doorstaan en dat heeft alles met mentale kracht te maken. En net als verkopen is ook dit een vaardigheid die te leren is. Het heeft te maken met het verkrijgen van controle over je gedachtes, je gedrag en je gevoelens. Dat wil niet zeggen dat je geen pijn, verdriet of teleurstelling mag voelen, maar wat doe je er aan om een ander gevoel te krijgen? In hoeverre neem je de verantwoordelijkheid voor jezelf?

Om goed te kunnen verkopen en met overtuiging te ondernemen heb je een positieve instelling en mentale kracht nodig. En deze mentale kracht is  – gek genoeg misschien – niet te meten in wat je wél doet, maar vooral af te lezen aan de dingen die mentaal krachtige mensen níet doen, zoals:

1.Ze verliezen geen tijd aan zelfmedelijden.

Zelfmedelijden is destructief en creëert negatieve gevoelens. Een monstertje vind ik het soms. De kunst is om zelfmedelijden in te wisselen voor dankbaarheid. Wat gaat er allemaal goed in je leven? Waar ben je trots op? Het is keuze om daar heel bewust aan te denken.

2. Ze houden controle over hun eigen kracht.

Kom voor jezelf op. Blijf de focus houden op je doelen en neem stappen die naar het doel toe leiden. Vergeet daarbij ook niet om stil te staan bij waarom die doelen zo belangrijk voor je zijn. Wat wil je ermee bereiken voor jezelf, je omgeving? Wat is the bigger picture?

3. Ze deinzen niet terug voor verandering.

Het blijft één van mijn favoriete uitspraken:  ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’ van John Lennon. Veranderen kan best eng zijn, maar als je er voor terugdeinst, rem je jouw eigen groei af en haalt een ander of de tijd je in. Goed kunnen verkopen en ondernemen betekent ook dat je flexibel moet kunnen zijn en steeds weer nieuwe stappen durven zetten als ze je helpen bij het bereiken van je doelen. Zo heb ik vrij recentelijk een keuze gemaakt die voor SalesDIVA zeker voor verandering gaat zorgen, maar daarover vertel ik je snel meer.

4. Ze focussen zich niet op de dingen waar ze geen controle over hebben.

Als er iets is waar je heel neurotisch en/of gestrest van kunt worden, is als je al je aandacht gaat richten op dingen waar je nul controle over hebt. Je kunt je beter richten op de dingen die je wel kunt doen. Dat zijn er vaak heel veel.

5. Ze maken zich niet druk over wat anderen van ze vinden. Of ze wel leuk genoeg zijn.

Wat ik nog altijd te veel zie zijn, met name vrouwelijke ondernemers, die erg druk bezig zijn met het pleasen van hun omgeving. Je wordt veel sterker als je niet continue kritiek hebt op jezelf en jezelf niet naar beneden haalt met gedachtes over wat anderen allemaal wel of niet voor negatiefs over je zullen denken.

6. Ze verliezen geen tijd aan nadenken over het verleden.

Los van het feit dat je nu leeft en niet gisteren, los je er ook niets mee op. Sterker nog: het kan je depressief maken. Wees blij met het heden en maak plannen voor de toekomst.

7. Ze maken niet continu dezelfde fouten.

Neem verantwoordelijkheid voor je fouten en doe er iets mee. Als ik naar mijn eigen onderneming kijk dan is het niets anders dan vallen en opstaan. Soms ben je er van overtuigd dat je HET gevonden hebt en blijkt het voor geen meter te werken. Je kunt dan in een diepe teleurstelling zakken en daar in blijven hangen of denken: ‘Dit werkt blijkbaar niet, ik ga iets anders proberen.’ Onthoud daarbij wat het dan precies is wat je FOUT hebt gedaan en voorkom het maken van dezelfde fout in de toekomst.

8. Ze zijn niet jaloers op het succes van anderen.

Als je jezelf steeds vergelijkt met anderen dan zijn er altijd mensen die het – in jouw ogen – net nog weer beter voor elkaar hebben dan jij. Ondertussen ben je zelf al heel erg succesvol, maar dat zie je niet en dat maakt je ontevreden. Focus je niet op anderen maar op jezelf. Leren van anderen is een ander verhaal.

9. Ze geven niet op.

De weg leidt zelden rechtstreeks naar succes. Falen is een obstakel dat je vaker zult moeten overwinnen. Het is onderdeel van het proces. Er zijn bij mij ook zoveel dingen niet gelukt. En juist op dat soort momenten is het belangrijk om terug te veren. Nooit, maar dan ook nooit opgeven.

10. Ze zijn niet bang om alleen te zijn.

Alleen zijn of alleen werken kan heel goed zijn en je helpen bij het focussen op groei. Je wordt creatiever, meer empatisch  en productiever.

11. Ze vinden niet dat de wereld ze iets verplicht is.

Sommige mensen tellen punten. In een soort ‘scoreboekje’  houden ze precies bij wat er allemaal met hen gebeurd is en of het wel eerlijk is verdeeld. Het maakt je afhankelijk en passief. Accepteer kritiek, focus op wat je al bereikt hebt, erken je fouten en stop met punten tellen.

12. Ze verwachten geen instant succes.

De kunst is om je te blijven richten op de lange termijn. De stip op de horizon. Wat maakt jouw doelen zo belangrijk voor je? Meet je vooruitgang en blijf bewegen.

13. Ze vinden zichzelf belangrijk.

Ze hebben er geen moeite mee om zichzelf serieus te nemen. Ze maken zichzelf en hun doelen belangrijk. Als je jezelf niet belangrijk genoeg maakt, doen anderen het ook niet.

Deze punten komen nog meer tot leven als we ze met elkaar delen. In welke van de punten herken jijzelf het meest? Wat doe jij ook niet of wat juist wel? Laat het weten door het te benoemen in het reactieveld hier onder het blog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *