7 Manieren om je eigen Kerstengel te worden!

Als je het gevoel hebt dat je leven uit elkaar valt, kan het ook maar zo zijn dat je leven eigenlijk juist bij elkaar valt. Wanneer je er middenin zit besef je niet dat dit wel eens het meest leerzame en vruchtbare moment van je leven kan zijn. Deze week leg ik je uit hoe je deze momenten kunt herkennen en ermee om kunt gaan. Volgende week is het tijd voor actie. Dan vertel ik je wat je precies kunt doen om geluk te vinden in minder positieve situaties.

Ik ken een verhaal van een man die ieder jaar een brief – die hij ooit aan zichzelf schreef in een ongelukkige periode – terugleest. Na het schrijven van de brief wilde hij een einde aan zijn leven maken, maar opeens stond zijn vriendin voor de deur om te vertellen dat ze zwanger was. Hij had ineens een reden om voor te leven. Hij is inmiddels getrouwd met die vrouw. Zijn dochter is inmiddels 21 jaar en daarna is hij ook nog vader van 2 jongens geworden. Hij leest die brief ieder jaar, omdat hij zo dankbaar is dat hij een tweede kans in het leven heeft gekregen. En genomen.

Wat me daarin raakte is dat je soms een klein beetje moet ‘sterven’ om vervolgens weer herboren te worden om weer te kunnen stralen en een sterkere, slimmere versie van jezelf wordt.

Soms kunnen mensen of situaties je naar beneden halen. Maar als je met je geest gefocust blijft, je hart open blijft stellen voor liefde en de ene voet voor de andere blijft zetten, kun je herstellen, jezelf herpakken en sterker en gelukkiger worden dan je anders ooit was geweest.

Teleurstelling, verdriet om verlies, financiële onzekerheid, business struggles en een hele hoop gedoe: ik ken het allemaal. Wat mij helpt is mijn innerlijke engel, die staat voor mijn innerlijke kracht en positieve energie. Met het oog op de Kerst wil ik graag met jullie delen hoe je jouw eigen krachtige en bemoedigende engel kunt worden.

  1. Accepteer dat de realiteit is wat het is.

Je kunt geen vrede vinden door te proberen het leven te ontwijken. Je kent vast de uitspraak van John Lennon ‘Life is what happens while you are busy making other plans’. Je wordt altijd verrast met de dingen die er op je pad komen waar je niet om hebt gevraagd. In plaats van ze te ontwijken, zeg ik: grijp ze aan als een kans en mogelijkheid om te groeien. Het geeft je wat je wilt of het vertelt je wat de volgende stap is.

Rust en vrede vinden betekent overigens niet dat je een leven leidt zonder herrie, uitdaging of hard werk. Het wil zeggen dat je in het midden van al dat tumult kalm blijft. Het gaat er om dat je de plaatjes los durft te laten over ‘hoe het had moeten zijn’. Dat je durft los te koppelen van al die beelden die je ooit hebt gemaakt en je nu meer in de weg staan dan je helpen. Dat je gaat kijken naar al het moois wat er al is, maar wordt vertroebeld door het zoeken naar de beelden die je hebt bedacht. Sinds ik een aantal van die beelden heb laten varen, heb ik veel meer rust gekregen. De uitspraak van John Lennon helpt me hierbij.

De grootste teleurstellingen in het leven komen voort uit misplaatste verwachtingen. Het loslaten daarvan is de eerste stap naar rust en geluk.

Het leven is te kort om te strijden met jezelf. Het accepteren en omarmen van wat is, is een kwestie van mindset.

  1. Herinner jezelf er aan dat alles in het leven slechts tijdelijk is.

Het is net als met regen. Elke keer dat het regent, stopt het ook weer. Elke keer als je pijn voelt, heelt het ook weer. Na het donker is er altijd weer licht…daar word je iedere ochtend aan herinnerd en toch lijk je dat soms te vergeten. Dan is het net alsof de nacht maar door blijft gaan, maar dat is niet zo. Niets blijft.

Dus als het nu goed met je goed….geniet ervan. Neem het volledig in je op. Als het even niet zo goed met je gaat, maak je geen zorgen want het gaat weer voorbij. En ook al is het leven even niet ……… (je bent hier vrij jouw eigen woord daarvoor in te vullen) dat betekent nog niet dat je niet kunt lachen. En ook al heb je zorgen aan je hoofd, wil dat nog niet zeggen dat je daarnaast niet ook blij kunt zijn. Ieder moment heeft een begin en een eind. En je krijgt iedere seconde een tweede kans. Pak die kans dan ook en maak er het beste van.

  1. Push jezelf om een volgende stap te zetten en dan nog een keer, koste wat het kost.

Als je kijkt naar de levens van succesvolle mensen, dan ben ik ervan overtuigd dat het doorzettingsvermogen is wat ze onderscheid van anderen. In een wereld waar we op zoek zijn naar snelle resultaten moeten we leren om de schoonheid te zien van de poging, geduld en doorzettingsvermogen. Wees krachtig, aanwezig en op koers.

De mooiste glimlachen zijn meestal degene die achter de tranen vandaan komen,omdat breakdowns  uiteindelijke vaak leiden tot breakthroughs. Van iedere “fout”, gebroken hart en/of verlies kun je subtiele les leren over hoe je het de volgende keer anders kunt doen om een andere uitkomst te beïnvloeden. Wat dat betreft is beste manier om je toekomst te voorstellen deze zelf te creëren. Neem deel aan het leven vandaag in plaats van het aan je voorbij te laten trekken. Laat de dingen die je niet kunt controleren in de weg staan van de dingen die je wel kunt beïnvloeden.

We leiden allemaal verlies soms. Dat betekent alleen nog niet dat ieder verlies ons definieert. Je kunt ervan leren, wijzer worden.

De goede dingen komen overkomen niet degenen die wachten, maar degenen die geduldig zijn, terwijl ze ondertussen doorzetten in goede en slechte tijden en gaan voor dat wat ze het liefste willen. Het heeft met moed te maken. Doodsbang zijn en dan tegen die angst in toch de volgende stap zetten.

  1. Wees positief en voorkom dat negatieve gedachten de overhand krijgt.

Je kan misschien denken dat er weinig reden is om positief te zijn, maar de grap is dat je helemaal geen reden nodig hebt. Positief zijn is een strategie, geen reactie. De beste periode om positief te zijn is juist op het moment als het even allemaal tegen lijkt te zitten.

Geluk betekent niet de afwezigheid van problemen, maar jouw vermogen ermee om te gaan. Het helpt om jezelf bewuster te maken van je innerlijke kracht en positiviteit. Jij bepaalt zelf hoe je reageert op de dingen die er gebeuren in je leven. Daar heb jij zelf controle over. Je kunt er dus voor kiezen om vandaag bijvoorbeeld over je zegeningen te praten in plaats van over je problemen.

Met andere woorden: wacht niet op een reden om positief te zijn, maar kies er voor om positief te zijn over je situatie, je mogelijkheden en wat je kunt doen om vooruit te bewegen. Deel die positieve visie en kijk naar de successen die daar uit voort komen.

Nu ik je heb uitgelegd wát het beste werkt, leg ik in mijn volgende blog uit hoe je dit kan toepassen. Herken jij je in mijn anekdotes en verhalen? Laat dan hieronder je reactie achter, ik zou het enorm waarderen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *