7 Manieren om je eigen Kerstengel te worden, het vervolg.

Vorige week vertelde ik jullie waarom het belangrijk is om positief te blijven denken in minder positieve situaties. Als je beseft dat nare situaties tot iets goeds kunnen leiden, is het tijd om dit in praktijk te brengen. Ik geef je een klein lesje omdenken!

5. Doe het stap voor stap.

Soms wil je te veel in één keer veranderen. Iets wat ik zelf heel erg herken. Dan ontstaan er bergen in mijn hoofd die onmogelijk te beklimmen zijn. Bekijk situaties per dag en neem kleine stapjes. Dit deel ik ook met de deelnemers aan mijn training, die hun best hadden gedaan om alles wat ze hadden geleerd in één keer toe te passen en ook nog eens goed te doen. Dat lukt vervolgens niet en het gevaar ligt dan op de loer dat je er helemaal geen zin meer in hebt. En dat is zonde.

Soms kan een kleine, haalbare stap je een heel erg goed gevoel geven. Daardoor wordt de stap erna makkelijker. Het leuke is om te ontdekken hoe creatief je kunt zijn en het is mooi om te voelen dat je veel meer (aan)kunt dan je had gedacht.

6. Zoek naar iets kleins waar je blij om kunt zijn.

Het kan zijn dat je nog niet bent waar je zijn wilt, maar vergeet niet dat je altijd meer dan genoeg hebt om blij mee te zijn. Een mooie uitspraak van Epicurus: ‘Dat wat men heeft moet men niet bederven door te verlangen naar wat men mist, maar bedenken dat ook het verkregene tot onze wensen behoorde.’ Met andere woorden: tel je zegeningen. Als het even tegen zit is dit een uitspraak om te herhalen.

Overigens hoor ik wel eens dat positief denken in bepaalde situaties naïef wordt gevonden. Daar ben ik het niet mee eens.  Het is voor mij een teken van kracht en leiderschap. In plaats van ontevreden zijn en klagen, kies je er voor om te lachen en te waarderen wat je hebt. En dat betekent overigens niet dat je pijn of verdriet zou moeten onderdrukken. Het mag er zijn – natuurlijk – en het is ook goed om het te omarmen om er vervolgens ook weer afstand van te kunnen nemen. Het gaat er meer om dat je er niet in blijft hangen, maar kijkt wat je er van kunt leren. Je gedachten focussen op de dingen waar je dankbaar voor bent helpt mij enorm.

Ik kan me vinden in de uitspraak: “Aan het einde van de dag is het niet geluk dat ons dankbaar maakt, maar dankbaar zijn maakt ons gelukkig”.

7. Gun en geef jezelf de aandacht die je nodig hebt en verdient.

Jouw gevoelens onderdrukken of negeren helpt je niet. Dat leidt tot stress, ziekte, verwarring, verbroken relaties en een boel andere ellende. Kortom: die vorm van zelfverwaarlozing is ongezond voor je.

Tijdens één van de vele waardevolle trainingen die ik heb gevolgd, ben ik er achter gekomen dat ik erg veel tijd heb gespendeerd aan het klein maken of houden van mijzelf. Het moest milder, kleiner, rustiger, meer bescheiden, minder gevoelig….oftewel: minder mijzelf. En dat allemaal om mensen niet weg te duwen. Ik wilde aardig gevonden worden, er bij horen, een goede indruk maken en vooral ook gewild zijn.

Waar ik dus achter ben gekomen is dat ik jarenlang bezig ben geweest mijzelf op te offeren met het doel anderen gelukkig te maken. En daar heb ik veel te lang onder geleden en heb daar op een gegeven moment een streep onder gezet. Klaar ermee!

Weiger jezelf klein(er) te maken. Neem de ruimte die jij nodig hebt in je leven. Geef jezelf toestemming om in jouw behoeftes te voorzien. Kies er voor jouw gevoelens en emoties serieus te nemen en te belonen. Maak jezelf top prioriteit. Merk je dat negatieve gedachtes jouw succes belemmeren? Als jij niet positief gaat denken, wordt je business dat ook niet! 

Heb jij ervaring met negatieve situaties die uiteindelijk heel waardevol bleken te zijn? Geef je reactie hieronder. Ikzelf en ook andere lezers stellen dit enorm op prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *