De kracht van ondersteunende overtuigingen:

“Beliefs have the power to create and the power to destroy.”
Anthony Robbins                                                                                                        

Wat is een overtuiging? Het is een gevoel of een zekerheid over wat iets betekent. Zo sterk dat het voor jou ook de waarheid is. De uitdaging is dat het meeste van wat geloven generalisaties zijn over ons verleden, gebaseerd op onze eigen interpretaties van pijnlijke en plezierige ervaringen.

Over het algemeen besluiten wij niet bewust, waar we van overtuigd gaan zijn. Meestal zijn het misinterpretaties van gebeurtenissen uit het verleden. Maar hoe worden deze ideeën nu overtuigingen? Denk eens aan een tafel zonder poten. Zonder poten blijft het tafelblad niet staan. Hij staat niet op zichzelf. Geloof heeft poten. Om ergens van overtuigd te zijn, moet je ervaringen (‘bewijsmateriaal’) hebben die jouw geloof ondersteunen. Dat zijn de poten die er voor hebben gezorgd dat jouw overtuiging een waarheid is geworden en dus zo stevig staat als een tafel. Geen twijfel over mogelijk. Wat jij denkt is waarheid, denk je….

Wees bewust van alle overtuigingen die jij zelf creëert

Als jij er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat je enorm intelligent bent, dan heb je waarschijnlijk veel ervaring of bewijsmateriaal die deze overtuiging ondersteund. Je presteerde goed op school, mensen vertelden jou steeds hoe slim je bent en doen dat nog steeds, je leest iets en je begrijpt het meteen. Kortom: er is veel wat jouw overtuiging ook daadwerkelijk onderschrijft. De kunst is om je bewust te worden van alle overtuigingen die jij zelf creëert. En als ze je niet ondersteunen, verander ze dan. Kan dat? Ja, dus! Als ik zelf niet een aantal belemmerende overtuigingen heb vervangen door ondersteunende, dan rookte ik nog steeds, woog ik nog steeds 115 kilo en was ik absoluut nooit begonnen aan het organiseren van trainingen met open inschrijvingen. No way!

Persoonlijke doorbraak door overtuiging

Alle persoonlijke doorbraken beginnen met een verandering in je overtuigingen. Het moment waarop wij echt gaan kijken naar onze overtuigingen en gaan onderzoeken op basis van welke ervaringen we deze nu eigenlijk hebben gecreëerd, zijn we er ineens niet meer zo zeker van. Dat is één van de dingen waar ik in mijn trainingen veel aandacht aan besteed. Dit opent de deur naar het vervangen van je oude belemmerende overtuigingen door overtuigingen die jou juist stimuleren, bekrachtigen en jou helpen bij het bereiken van je doelen. Als jij nu de overtuiging ontwikkelt dat iedere overtuiging te veranderen is, blijkt alles mogelijk. Zelfs die dingen waarvan anderen mensen overtuigd zijn dat het niet kan.

Hier alvast 10 voorbeelden van stimulerende overtuigingen. Gewoon, om eens uit te proberen.

  1. Je verleden is niet gelijk aan je toekomst.
  2. Er is altijd een weg als je gecommitteerd bent.
  3. Er bestaat geen mislukking, alleen feedback.
  4. Alles gebeurt met een reden en een doel dat mij helpt.
  5. Ik creëer mijn eigen realiteit en ben verantwoordelijk voor wat ik creëer.
  6. Iedere dag is een fantastische dag.
  7. Als ik in de war ben, dan ben ik aan het leren.
  8. Ik ga mij iedere dag meer waardevol voelen.
  9. Ik heb de wereld wat te bieden.
  10. Ik ben goed in wat ik doe.

 

Probeer deze zinnen voor de grap eens iedere dag een paar keer herhalen. Ik hoor graag van je wat voor effect dat heeft.

In mijn training besteed ik aandacht aan de bewustwording van belemmerende overtuigingen om jou te kunnen helpen bij het bereiken van je doelen. Als je uitgaat van het idee dat je 100% verantwoordelijk bent voor wat je doet, kun jij er ieder moment voor kiezen om in actie te komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *