Hoe je tot meer actie komt:

Om iets voor elkaar te krijgen, moet je iets doen. Het gebeurt hoogst zelden vanzelf. Het nemen van actie kan soms moeilijk zijn. Het is zo verleidelijk om rond te blijven shoppen in Luilekkerstad of heerlijk te chillen in Uitstelland.

Maar hoe verander je dit ontwijkende uitstelgedrag in actiegedrag? Hieronder 9 tips die je hopelijk waardevol vindt.

  1. Kom in contact met het hier en nu

Dit helpt je om te stoppen met overdenken en zorgt ervoor dat je gewoon gaat doen wat je wilt doen. Ik ben zelf het type dat soms urenlang kan nadenken zonder in beweging te komen. Het helpt mij uitstekend. Eén van de dingen die je hiervoor kunt doen is concentreren op je ademhaling. Het maakt je heel erg bewust van het feit dat je bestaat, leeft en ademt.

  1. Maak anderen deelgenoot van je plannen

Als je verschillende mensen vertelt dat je iets gaan doen, wordt het heel lastig het niet te doen. Dat is één van de redenen waarom sommige mensen bijvoorbeeld via social media laten weten dat ze gaan stoppen met roken. Het schrijven van offertes vond ik altijd enorm vervelend en stelde dat continue uit. Op een gegeven moment ging ik mijn klant of prospect een mail sturen met daarin de datum waarop ze mijn voorstel zouden ontvangen.

Je kunt ook altijd anderen vragen jou te helpen, te motiveren. Ga bijvoorbeeld samen naar de sportschool. Het komt er op een neer dat je een soort druk voor jezelf creëert. Dat helpt fantastisch bij het in beweging komen. Denk er over na hoe je anderen kunt betrekken bij jou actieplannen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je actie gaat ondernemen om pijn of een oordeel te ontwijken. Verbind het aan iets positiefs. Anders werkt het juist weer averechts.

  1. Wees verantwoordelijk voor jezelf

Op de lange termijn is het misschien gezonder om een actiementaliteit te ontwikkelen waarbij jij je naar jezelf toe wilt verantwoorden in plaats van naar anderen toe. Om daarin volgens jouw eigen principes te bepalen hoe jij je wilt gedragen. Het gevaar is wel dat als je iets niet wilt, je heel creatief wordt in het verzinnen van redenen het niet te doen. En je brein gaat dat vervolgens rationaliseren. Je mist de sociale druk om je naar buiten toe te verantwoorden. Aan de andere kant kun je de gewoonte ontwikkelen de afspraken met jezelf minstens zo belangrijk te maken. Het maakt je ook onafhankelijker van anderen en veranderende omstandigheden. Je bent in staat jezelf te waarderen en dat is veel krachtiger. Een ander voordeel is dat als jij je aan je eigen afspraken houdt, je dat een heel goed gevoel over jezelf geeft. Dat nodigt weer uit om meer actie te ondernemen en dat maakt je vervolgens succesvoller.

  1. Neem jezelf en jouw actie niet al te serieus

Als je de actie die je wilt nemen veel te belangrijk maakt, nodigt het niet uit om er aan te begonnen. Je creëert een soort berg waar je vervolgens niet tegenop wilt klimmen. Door het te relativeren en er ontspannen naar te kijken, besef je dat het voornamelijk je eigen gedachtes zijn die je afremmen. Met een wat luchtiger kijk op de zaak wordt het ineens veel makkelijker om er aan te beginnen. Als ik deze tip zelf niet zou toepassen zou ik ‘serieus’ nooit zijn begonnen aan het organiseren van trainingen en seminars via open inschrijving. Trust me!

  1. Gebruik een ieniemienie to-do lijst

De mensen die mij wat beter kennen weten dat ik niet de meest gestructureerde persoon op aarde ben. Eerlijk is eerlijk. En toch werk ik met een to-do list. In den beginne was ik zo enthousiast dat het een lijst werd van 4 kantjes. Heel overzichtelijk, dat wel, maar ik betrapte mijzelf erop dat ik de neiging voelde er een tijdschrift boven op te leggen. Goh, ineens niet meer leesbaar. Het was te veel en dat leidde tot uitstelgedrag. Nu werk ik met kortere lijstjes met haalbare doelen. Zorg dus voor een behapbare lijst!

  1. Zeg ‘wil’ in plaats van ‘moet’

In wezen ‘moet’ je natuurlijk helemaal niets. Jij kiest zelf wat je wilt doen. Als je ervoor kiest om iets te ‘willen’ in plaats van de ‘moeten’ geeft dat een gevoel van controle. Het wordt veel makkelijker er aan te beginnen. Ik wil graag mijn programma schrijven, ik wil graag een webinar organiseren, ik wil graag mijn nieuwe blog laten lezen. Afijn….vul je eigen zinnen maar in.

  1. Focus je op hoe in plaats van of

Mensen die heel succesvol zijn en veel actie nemen vragen zich niet af OF het gaat lukken, maar HOE het gaat lukken. Stel die vraag eens aan jezelf en merk wat het met je doet. De ‘hoe-vraag’ nodigt toch veel meer uit om in actie te komen? De ‘of-vragen’ zijn killing. Voorbeelden van ‘hoe-vragen’ zijn: hoe haal ik die nieuwe klant binnen? Hoe ga ik mijn website opzetten? Hoe ga ik een succesvol programma in elkaar draaien?

  1. Word enthousiast

Enthousiasme helpt enorm bij het nemen van actie. En als je niet enthousiast bent, kun je jezelf altijd enthousiasmeren. Hoe dan? Door te ontdekken wat jij echt graag wilt doen. Door je te verdiepen in onderwerpen en door te leren. Door je op te laden aan het enthousiasme van anderen. Door het te faken. Door je energie hoog te houden, etc. Legio mogelijkheden.

  1. Begin klein

Als je jezelf nauwelijks van de bank kunt trekken en eigenlijk nergens zin in hebt, begin dan met iets kleins. Iets simpels. Hoewel het soms slim kan zijn om met een rotklus te beginnen, werkt dat niet altijd. Door met iets kleins te beginnen kun je jezelf net even dat zetje geven. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met je bureau opruimen.

  1. Wat is jouw beste tip om meer actie te nemen?

Ik lees deze tiende tip heel graag in het reactieveld hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *