5 persoonlijke tips om uit je ondernemersdip te komen

We kennen het allemaal wel toch? Soms heb je van die momenten waarop het ondernemen gewoon even helemaal niet leuk is. Dat jij je afvraagt of je wel goed bezig bent. Dat je twijfelt of je toch niet beter iets heel anders kunt gaan doen.

Nou, dat overkwam mij in ieder geval een paar jaar geleden. Ineens was hij er: ‘de dip’. Heel eerlijk gezegd was ik er wel klaar mee. Ik had er even helemaal geen zin meer in. Ik bleef liever in mijn bed liggen om series te kijken, dan productief bezig te zijn. Vervolgens voelde ik me daar natuurlijk weer heel erg schuldig over (er kwamen wat oordelende stemmen voorbij in mijzelf) en dat versterkte uiteraard mijn vervelende gevoel.

Wat is een goede strategie om uit je ondernemersdip te komen?

Nu ben ik niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten en in een slachtofferrol kruipt. Dat past niet bij me en al helemaal niet bij de inhoud van de trainingen en seminars die ik verzorg. Dus in het kader van: “Practice what you preach” ben ik eens goed gaan nadenken en aan de slag gegaan. Wat is nu een goede strategie om uit je ondernemersdip te komen? Klinkt nu makkelijker gezegd dan gedaan hoor, maar ik was wel vastbesloten er wat aan te gaan doen.

Wat ik graag met je wil delen, zijn de dingen die mij heel erg goed geholpen hebben.

  1. Praat er over met verschillende mensen

Zowel met directe familie en vrienden, maar ook juist andere dames uit mijn netwerk. Vertel eerlijk waar je mee zit, stel jezelf open voor feedback en kijk samen naar de mogelijkheden. Samen sparren werkt geweldig. Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Soms hoor je ook dingen die even confronterend zijn, maar uiteindelijk was het heel verfrissend.

  1. Stel jezelf de juiste vragen

Ik heb ontdekt dat ik mijzelf toen de verkeerde vragen heb gesteld. Hoe kan ik mijn talent het beste inzetten? Wat heb ik nodig om passief inkomen te genereren? Hoe krijg ik zo snel mogelijk een online programma? Wat moet ik doen om dit….wat moet ik doen om dat……? De enige vraag die ik vergeten ben te stellen is: Waar word ik blij van? Wat doe ik het allerliefste? Wat is nu echt mijn drijfveer? En doe ook wat met de antwoorden die deze vragen opleveren. Ik word BLIJ van interactie en het geven van trainingen. Dat wist en weet ik gelukkig heel zeker.

  1. Lees, schrijf of herschrijf je visie & missie

In mijn masterclasses en trainingen, ontmoet ik veel ondernemers die geen duidelijke visie of missie hebben. En toch is dit heel belangrijk. Het geeft namelijk richting aan je onderneming. Het gaat over waarom je de dingen doet. Wie wil jij graag helpen en wat maakt het belangrijk voor je? Mijn missie is heel duidelijk: ik wil zo veel mogelijke ondernemers helpen zichzelf en hun producten/diensten beter te verkopen. Dat doe ik op basis van de overtuiging dat jij veel meer kunt dan je denkt en dat verkopen een vaardigheid is die je kunt leren. Ik word er blij van als ik jou kan empoweren. Het doorlezen van mijn visie & missie heeft er voor gezorgd dat ik weer begreep waarom ik met SalesDIVA ben begonnen. Dat was ik namelijk gewoon even kwijt tijdens mijn ondernemersdip en maakte dat ik mij wat verloren heb gevoeld.

  1. Gun jezelf rust

Sinds het begin van SalesDIVA heb ik mijzelf veel te weinig rust/vakantie gegund. Ik ging maar door en door. Altijd wel een reden om niet op vakantie te kunnen of in ieder geval niet te lang. Want ja business is business. Dan ga je niet zomaar ‘nee’ tegen zeggen toch? De weekenden werden een verlengstuk van mijn doordeweekse dagen. Op een gegeven moment heb je dan gewoon een werkweek van 7 dagen en loop je continue met je to do list in je hoofd. Tja…logisch dat er dan vanzelf een moment komt dat je er klaar mee bent.

Ga dus op vakantie en ga op zijn minsten 3 weken om echt tot rust te komen. Zorg er voor dat je ritme in je werkweek creëert. Dus maandag tot en met vrijdag werk je en in het weekend doe je NIETS. Minder werken mag ook en als jouw weekend op maandag en dinsdag valt is dat uiteraard ook prima. Het gaat er om dat je een balans vindt in inspanning en ontspanning.

  1. Lees de aanbevelingen van je klanten door

Dit heeft mij echt geholpen en ook ontroerd. Ik heb uit de lade een aantal uitgeschreven aanbevelingen gehaald – van mijn allereerste SalesDIVA Event – en ben deze rustig door gaan lezen. Ook heb ik een aantal video’s bekeken van vrouwen die blij zijn met de training die ze bij mij hebben gevolgd. De vraag of ik wel goed bezig ben en wel wat toe te voegen heb verdween volkomen. Mijn klanten hielpen mij herinneren aan mijn purpose hier op aarde. Ik voelde de energie weer stromen en kreeg er weer zin in.

Nu ben ik heel erg benieuwd of jij jezelf herkent in mijn verhaal en of je er wat mee kunt. Ook lees ik graag jouw tips en wil je vragen of je ze zou willen delen, zodat we er allemaal ons voordeel mee kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *