Recovery alert

Soms gaat het gewoon niet zo lekker. Ondanks al je voorbereidingen had jij je dag niet. Tuurlijk zijn er zat dingen die je kunt voorkomen, maar let’s face it: soms lukt het gewoon niet. En daarom ga ik het deze week niet hebben over hoe je dingen kunt voorkomen, maar hoe je kunt herstellen als je onderuit bent gegaan.

Ook mij zijn tegenslagen niet vreemd. They suck! Zo veel dingen als er goed gaan, gaan er soms ook mis. En de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik daar de ene keer beter mee deal dan de andere keer.

Maar geef dat nare gevoel de ruimte. Je moet niet altijd over je gevoelens heen walsen met dooddoeners als: “Achter de wolken schijnt de zon”. Dat de zon elke dag opnieuw schijnt, is een gegeven. Dat weet ik ook heus wel. Dus mijn strategie (om het zo maar te noemen) is dat ik het er eerst laat zijn, dan ga ik analyseren wat ik de volgende keer anders kan doen.

Wat mij vervolgens altijd helpt is terugkijken naar wat ik goed kan en al gepresteerd heb. Ik ga heel uitgebreid mijn successen bekijken. En doornemen wat dankbare klanten hebben gezegd en geschreven. Dat maakt altijd dat ik er weer zin in krijg. Dat is ook het mooie als je als ondernemer anderen mag helpen. Je kunt dan de focus weer op hen leggen en stilstaan bij het feit hoe blij ze zijn met wat jij te bieden hebt.

Omdat ik weet dat alle mkb’ers en zzp’ers zo nu en dan met tegenslagen te maken krijgen, deel ik deze methode met jou.

1. Maak je hoofd leeg

Als je direct je vriendin/vriend/moeder belt om al je onvrede te uiten, blijf je er in hangen. De ander zou jou hoogstwaarschijnlijk gelijk geven en voor je het weet ben je aan het klagen en afgeven. Daar schiet niemand iets mee op. Dus haal een frisse neus, trakteer jezelf op een lekkere kop koffie en contact pas later je ‘reddingsteam. Je zult een stuk nuchterder tegen de situatie aankijken en de gevoelens zijn wat gedaald.

2. Advocaat van de duivel

Als je eenmaal bent gekalmeerd, kun je gaan analyseren. Als je in de stoel van je gesprekspartner zou zitten, wat viel er dan allemaal op te merken aan jouw presentatie? Wat kan er mis zijn gegaan? Ga het gesprek van A tot Z nog eens na in je hoofd en noteer de momenten waarvan jij denkt dat je steken hebt laten vallen.

3. Laat het los

Oké, dit was even Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Maar als je jezelf hierdoor laat beïnvloeden, kan je deze dag net zo goed als verloren rekenen. Anderen hebben geen boodschap een de rest van jouw dag. Daarbij verdienen anderen het niet om geconfronteerd te worden met jouw rothumeur. Shake it off!

4. Kijk vooruit

Ben je er overheen? Weet je het zeker? Want niets is zo funest voor je mindset als opgekropte emoties. Ik heb geleerd dat ik mijzelf toesta te balen. Alleen zo kan je er later overheen komen. Dus baal flink en laat het los. Ben je weer blanco? Bouw dan je zelfvertrouwen weer op, door fijne testimonials of referenties door te nemen. Met een fris hoofd, kun je je gaan focussen op de volgende afspraak. Neem alles nog even door met de kritische punten van het vorige gesprek in je achterhoofd. Als je er helemaal klaar voor bent is het jouw tijd om te laten zien hoe veerkrachtig je bent. Ga ervoor en straal!

En ik zei het al: veel valt te ondervangen. Zo kan je hier lezen hoe je bezwaren kunt voorkomen en pareren, of hoe je een killer pitch kunt voorbereiden of hoe je met de juiste mensen rond de tafel komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *