7 Tips om succesvol te netwerken!

Als je een business runt, dan hoort netwerken daarbij.
Nu weet ik dat veel ondernemers zich ongemakkelijk wanneer ze een ruimte vol onbekende mensen binnen stappen. Ik krijg vaak de vraag hoe ik dat aanpak en dat wil ik deze week met je delen.

Het begint met het uitzoeken van de juiste netwerkbijeenkomst (eigenlijk is dit al tip 1a). Deze overige 7 tips gaan jou helpen meer ontspannen en succesvol te netwerken:

1. Onderdruk de behoefte om te laat binnen te komen bij een netwerkevent.

Het klinkt haast flauw, maar op tijd komen op een netwerkbijeenkomst is echt beter dan later komen. En als je één van de eerste bent, is het nog lekker rustig. Zo heb jij alle tijd om de ruimte te verkennen en te zien wie er allemaal binnenkomen en je meteen voorstellen. Er zijn bovendien nog geen groepen gevormd. Het is dan makkelijker voor je om iemand te benaderen.

2. Stel gemakkelijke vragen tijdens het netwerken.

Soms kan je de neiging hebben om jezelf te verstoppen Maar geloof mij: het goed jezelf te laten zien…. Ik bedoel: ‘Je bent er nu toch’. Je kunt afwachten tot iemand jou aanspreekt, maar je kunt ook zelf het initiatief nemen. Stap op mensen af en vraag: ‘Mag ik bij jou of jullie komen staan?’ of ‘Wat brengt jou naar deze bijeenkomst?’. Vergeet vooral ook niet te luisteren naar het antwoord. Ik ben van nature vrij extravert, maar dat geldt niet voor iedereen. Het voordeel van introvert zijn is dat je waarschijnlijk heel goed kunt luisteren. Een enorme pre, want luisteren is één van de beste ingangen en manieren om iemand te leren kennen.

3. Laat gaan die sales pitch.

Wat? Zeg ik nu als eigenaresse van SalesDIVA dat je de pitch moet skippen? Ja, dat zeg ik inderdaad. Netwerken gaat over het opbouwen van een relatie. Houd het leuk, luchtig en informeel. Je hoeft niet meteen keihard te verkopen als je net 1 minuut met iemand aan het praten bent. Het doel is om een dialoog op gang te brengen. Dat lukt niet met een monoloog (en dat is wat een pitch is). Mensen doen graag zaken met mensen die ze leuk vinden. Maar….als er gevraagd wordt naar wat je doet, wees dan wel voorbereid. Zorg er voor dat je kort kunt vertellen wie je nu precies waarmee helpt. Wees ook niet bang te benoemen wie je al geholpen hebt en met welk resultaat. Door je successen te delen, creëer je gemakkelijk aanknopingspunten om verder te praten.

4. Deel je drive.

Mensen worden blij van enthousiaste mensen. Vertel het verhaal over WAAROM je werd geïnspireerd om je bedrijf te starten. Vertellen over waar je blij van wordt, werkt heel aanstekelijk. Anderen zullen je volgen en voor je het weet zit je midden in een geanimeerd gesprek en ben je bezig een waardevolle relatie op te bouwen.

5. Lach.

Het lijkt zo simpel, maar ik zie het te weinig. Door te lachten stel je jouw eigen innerlijke neuroot gerust en daarbij kom je ook nog eens heel warm en sympathiek over. Het is heel uitnodigend. Denk erom te lachen nog voor je de ruimte binnenstapt en voor je het volgende gesprek aangaat. Check het even bij de deur!

6. Neem geen gesprekken over.

Sommige mensen vinden het zo spannend dat ze gaan over compenseren door de discussie te gaan domineren. Ik zie het vaak gebeurd. Niet fijn. De beste netwerkers zijn mensen die een ander een goed gevoel weten te geven. Kijk mensen aan, herhaal hun naam, luister naar wat ze zeggen en geef dat terug, praat over gemakkelijke onderwerpen. Wees geen prater, maar iemand die converseert.

7. Vergeet niet om op te volgen.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik hier soms vergeetachtig mee ben. Ondanks dat ik hier de laatste tijd een goede reden voor heb gehad, is dit dom en niet handig. Het is van cruciaal belang om een vervolg te geven aan een goed gesprek. Stuur een bericht, een email en maak een afspraak. Voel je vrij om ook andere kanalen te gebruiken. Wat het beste past bij jou en bij de ander. Over het algemeen is binnen 48 uur het beste om te laten zien dat je geïnteresseerd en beschikbaar bent. Het is overigens handig om even te benoemen wat je van het gesprek vond en waar het over ging. Help diegene, voor de zekerheid, zich jou te herinneren.

8. Wat is jouw tip?

Dit zijn een aantal tips die ik met je wilde delen, maar er zijn er veel meer. Mag ik je uitnodigen ze hieronder te delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *