Expert schatten dat 93% van onze communicatie non-verbaal is. Wat zegt jouw houding over jou?
Goed kunnen verkopen is de ruggengraat van je business. Wat daarin vooral heel belangrijk is, is de manier waarop je jouw boodschap overbrengt. Het gaat dus niet zozeer om de woorden die je uitspreekt, maar om de manier waarop ze uitspreekt, hoe je er bij staat en kijkt. Kortom: jouw lichaamstaal. Als je ervan uitgaat dat 93% non-verbaal is (55% visueel en 38% stem), kun je zelf bedenken hoeveel impact dit heeft. Met deze wetenschap kun jij je voordeel doen, door daar heel bewust mee om te gaan.
De micro-expressies die we laten zien, van handgebaren tot gezichtsuitdrukkingen, dragen bij aan de manier waarop mensen ons ‘lezen’ en begrijpen. Ze zijn bepalend voor de impact van onze boodschap. In elk contact dat je hebt, is een goede communicatie belangrijk. In een verkoopgesprek kun jij jouw lichaamstaal gebruiken om vertrouwen op te bouwen met je (potentiële) klanten en jezelf onderscheiden van de concurrentie. Het geeft je echt een voorsprong.
En jij mag je misschien niet altijd bewust zijn van jouw lichaamstaal, jouw klanten zijn dat wel. Het kan zijn dat jij een fantastische verbale presentatie geeft, terwijl jouw lichaamstaal de kans op een deal de das om doet.
Hieronder 7 tips over wat je kunt veranderen aan jouw lichaamstaal om de kans op een opdracht te vergroten:
1. Straal zelfvertrouwen uit
Dat betekent dat je niet moet gaan hangen. Ga rechtop staan of rechtop zitten, leun een klein beetje naar voren en houd je schouders naar achteren. Het maakt je aantrekkelijker en je straalt er zelfvertrouwen me uit. Laat je schouders wat los hangen, zodat het er niet te gespannen uitziet.
2. Maak contact met anderen
Pas je spreektempo aan de ander(en) aan. Als je te snel spreekt, lijkt het alsof je heel snel weer weg wilt en dat duidt op onzekerheid. Dat weet ik nog van mijn tijd in het theater. Onzekere spelers ratelden in hoog tempo hun tekst op om zo snel mogelijk ook weer in de coulissen te verdwijnen. Ook kan het effect zijn dat de ander zich opgejaagd en gepusht voelt.
Als je te langzaam spreekt, dan denkt men misschien dat je lui bent of op ze neerkijkt. Dat moet je ook niet willen. Af en toe een knikje geven als je luistert doet wonderen.
3. Wees kalm en gecontroleerd
Als je driftig in je handen aan het wrijven bent, dan ben je overduidelijk enthousiast. Als je ze krampachtig in elkaar vouwt, ben je gefrustreerd. Oftewel: ook je handen ‘verraden’ je echte gevoel. Houd je handen voor je of aan de zijkant. Ontspannen en je vingers bij elkaar. Daarmee straal je uit dat je kalm bent, ontspannen en de boel goed voor elkaar en op de rijtje hebt.
4. Match jouw handdruk
Handen geven is ook altijd zo’n mooi moment. Hoe doe je dat nu? Het heeft alles met druk te maken. Als je te hard drukt, kom je over als dominant of onverschillig. Nog even los van het effect op de bloeddruk van de ander. Geef je een slap handje, dan denken mensen dat je onzeker bent of weinig karakter hebt. Probeer de handdruk te matchen met die van de ander en toch ook bij jezelf te blijven. Op die manier creëer je een sfeer van gelijkwaardigheid.
5. Wees eerlijk
Ga niet aan je gezicht friemelen. Je mond een beetje bedekken, in je ogen wrijven, aan je neus zitten of andere delen van je gezicht aanraken, is een indicatie dat je niet helemaal de waarheid spreekt. En in je neus pulken is gewoon onbeschoft natuurlijk. Daarover geen misverstand.
6. Jouw ogen als spiegels van je ziel
Ogen kunnen krachtige boodschappen uitstralen. Maak vooral oogcontact, maar vermijd staren. Te weinig oogcontact kan worden geïnterpreteerd als onzekerheid of een gebrek aan interesse. Te veel oogcontact maken kan voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. En je weet wat iemand langer dan 3 seconden aankijken betekent, toch? Oogcontact is waardevol bij het opbouwen van een relatie. Doe dat dan ook zeker de helft van de tijd.
7. Let op je armen
Wat we met onze armen doen zegt iets over hoe open of gesloten we zijn. Houd ze dus niet over elkaar, want daarmee kom je gesloten over. Alsof je een muur plaatst tussen jou en de ander en jezelf verdedigd. Laat ze losjes naast je hangen.
Bonustip: wees jezelf
Hoe belangrijk alle tips die ik hierboven heb beschreven ook zijn, ga er niet al te neurotisch mee om. Het is ook een kwestie van bewustwording en oefenen. Vraag anderen ook om feedback. Vraag rechtstreeks ‘Hoe kom ik over op jou?’ en waar ligt dat aan.
Als je er te neurotisch mee omgaat, dan krijg je straks een situatie waarin je echt ontzettend veel jeuk hebt aan je voorhoofd, maar van pure stress niet durft te krabben. Of je krijgt overal kramp, omdat je juist je stinkende best doet jouw schouders ontspannen over te laten komen.
Van nature ben ik een vrij beweeglijk type en hoewel mij dat nooit een opdracht gekost heeft, is het wel een aandachtspunt. Het kan afleiden van de boodschap namelijk. Een bewegend beeld trekt aandacht. Daarnaast is ook het maken van oogcontact een punt waar ik nog steeds op let. Ik kijk mensen wel eens te lang of te indringend aan en kom daarmee intimiderend over, terwijl ik dat helemaal niet wil. Onthoud dat mensen je niet ‘afrekenen’ op jouw intentie, maar op jouw gedrag. Het is om die reden zo belangrijk dat je daar alert op bent. Niemand is perfect en niemand is hetzelfde, maar het is oprecht belangrijk dat je zelfvertrouwen, plezier en kalmte uitstraalt. Daar bereik je het meeste mee.
Het leuke is dat je heel goed van buiten naar binnen kunt worden. Dus stel dat jij je toch wat onzeker voelt, dan helpt het juist als je rechtop gaat staan. Je houding helpt je bij je gevoel.
Ik hoor graag welke van de tips jij goed kunt gebruiken. Ook aanvullingen zijn welkom. Laat je ze in het reactieveld hieronder achter?