Achter alle goed lopende ondernemingen zit een geoliede administratie-machine. Want hoe kan jij voor de schermen succes hebben als je de boel achter de schermen niet op orde hebt? De manier waarop ondernemers dit doen, verschilt per persoon. Ik heb ervoor gekozen om mijn boekhouding uit te besteden. Dit, omdat het heel veel tijd en energie kost om het zelf te doen. Deze tijd kan ik veel beter besteden aan het helpen van mijn klanten. Daarnaast ben ik ook bang om fouten te maken of mijzelf in de vingers te snijden door dingen niet op te geven die je wel mag opgeven. Boekhouden is een vak en niet het mijne.
Maar waar let je nou op als je jouw administratie gaat uitbesteden? Ik heb deze week een aantal waardevolle tips op een rijtje gezet.
- Wist je dat een gemiddelde boekhouder 3 á 4 uur per maand kwijt is aan uitzoekwerk? Door jouw boekhouding zo veel mogelijk gedigitaliseerde in te dienen bespaar je een hoop tijd en kosten. Zo voorkom je dat jouw financiële partner een schoenendoos vol papiertjes moet gaan uitzoeken.
- Als zzp’er hoef je niet bij de grote kantoren aan te kloppen. Dat is gewoonweg niet handig voor de omvang van jouw administratie. Zoek bijvoorbeeld een boekhouder die ook zzp’er is. Dat scheelt je veel (proces)kosten. Zet van tevoren wel goed op een rijtje welke deel van de administratie je wilt uitbesteden en welk deel je zelf wil blijven doen. Via boekhouderzzp.com vinden zzp’ers elkaar. Op basis van 4 offertes kan je in contact komen met iemand die jou kan helpen bij de administratie.
- Maak gebruik van de kennis van partners op het gebied van ritregistratie. Zo maak ik gebruik van financial lease als het op zakelijk rijden aankomt. Daar was ik zelf nooit op gekomen en het is ook best lastig om zelf uit te rekenen wat nu het voordeligste is. Wil je zelf je kilometers bijhouden? Dit kan eenvoudig via ritregistratiezzp.nl. Zij hebben een plug & play dongel die je binnen 10 minuten zelf aansluit. Hun abonnement kost €19,77 per maand en is maandelijks opzegbaar. Via de app of website categoriseer je ritten op woon of werkverkeer. De data die hier volledig automatisch uitkomen, zijn sluitend voor de Belastingdienst.
- Een veel voorkomende vorm bij zzp’ers is het gedeeltelijk uitbesteden van de boekhouding. Hierbij wordt er vaak voor gekozen dat de boekhouder over de inkomstenbelasting gaat en de omzetbelasting zelf wordt gedaan. Het voordeel hiervan is dat je ieder kwartaal ziet hoe jouw onderneming er financieel voor staat.
- Mocht je jezelf als ondernemer echt alleen willen focussen op waar jij goed in bent, dan kan je dat gehele administratie uitbesteden. Houd er wel rekening dat je dan volledig afhankelijk bent van je boekhouder. Je weet zelf niet precies hoe jouw onderneming er voor staat en je moet jouw financiële partner blindelings kunnen vertrouwen.
- Een boekhouder inschakelen valt onder de zakelijke kosten die je mag aftrekken bij de belasting. Zo verdient het uitbesteden van administratie zichzelf op termijn terug. Een professional is altijd volledig op de hoogte van alle nieuwe regels op dat gebied en zal jou zo veel mogelijk laten profiteren van fiscale regelingen.
- Tenslotte nog een belangrijke extra tip: denk van tevoren goed na over wat je precies verwacht van een boekhouder en/of accountant (is niet hetzelfde). Het kan heel handig zijn om iemand in te huren die ook bedrijfsmatig met je meedenkt en meekijkt. Iemand die financieel sterk is en jouw bedrijf mede naar een hoger niveau kan tillen.
Met deze tips weet je waar je aan toe bent als je op zoek gaat naar financiële hulp. Persoonlijk ben ik ontzettend blij dat ik al mijn administratie heb uitbesteed. Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel zelf te blijven doen of samen te werken met verschillende partijen. Waar je ook voor kiest, onthoud dat jij eindverantwoordelijk bent voor je eigen boekhouding. Ga in zee met betrouwbare partijen en houd altijd een oogje in het zeil!